Sunday, 22 December 2013

Alhamdulillah......syukur Ya Allah...

 
 
Alhamdulillah, 12 bulan dah menyusukan Aufaa Hannah dengan penuh kasih sayang.
 kira  boleh dapat Degree dah ni ye....
Degree of Breasfeeding.. :p :p ...
Syukur Allah murahkan rezeki adik untuk minum susu mama lagi secara exclusive.
 Pernah jugak cuba bagi adik minum susu formula tapi dia cuba hisap kejap then geleng-geleng kepala taknak. Nak botol susu original jugak. Dekat rumah pengasuh pun rela adik minum air kosong dari training cup  dari minum susu dari dalam botol. 
Mujur hantar adik dah makan & kuat makan. Jadi tak risau dia lapar atau haus.

Oh, nak cakap pasal milk booster,.. tak semua mommies milk booster nya sama. 
Lain orang lain milk boosternya. Ada yang makan ni, melimpah ruah susunya, tapi tak kat orang lain. Orang lain cuba yang lain, berkesan pulak kat dia. Macam tulah. Kena cuba dan usaha. Kena sesuai dengan diri. In shaa Allah, kalau niat kita ikhlas, usaha doa dan tawakkal, akan dipermudahkan :)



Kekadang bila datang mood rindu pada Zaraa
tengah nyusu & tidurkan adik pun mama berangan yang mama sedang & penah buat benda yang sama pada zaraa. Allah tak bagi rezeki untuk breastfeed Zaraa.
Dia datangkan rezeki susu yang melimpah ruah untuk adik.. 
Alhamdulillah ...
Allah Maha Pemurah. Always think positive :)
 
 

 gambar masa sambut 1st birthday adik.... abah takde mse ni...outstation.. 
so...mama buat simple2 je & snap2 gambar untuk kenangan.



Alhamdulillah....minggu lepas sempat jenguk pusara arwah ayah & zaraa...
bersihkan apa yang patut
sembang2 kat pusara....
semoga rindu kami sampai padamu sayang 
 kakak tunggu mama,abah & adik kat sana ye

Al Fatihah
 pada semua yang telah pergi mendahului kita

 

Wednesday, 17 July 2013

Ramadhan 1434H







Salam Ramadhan buat semua....
Semoga ibadah kita diberkatiNya...Aamiin Ya rabal Alamin

Flashback......
Ramadhan 2011----  saya masih dalam pantang ... dan tanpa Zaraa
Ramadhan 2012 ---- Saya mengandungkan Aufaa (7bln++).... Allah permudahkan untuk saya berpuasa penuh tanpa sebarang masalah..Alhamdulillah.
opss skip puasa sehari gara2 p cabut gigi... Dan
Ramadhan 2013-----Allah s.w.t memberi peluang untuk saya menjalani ibadah berpuasa walaupun gigih b'feeding..


Telah seminggu ramadhan....sedihnya saya belum berkesempatan menjengah pusara Zaraa...Susahnya mencuri masa untuk balik ke kampung yang perjalannya cuma 3 jam dari tempat tinggal kami sekarang. Sabar ye sayang....mama & abah akan tetap jenguk kakak...

Yang pastinya masuk je bulan Julai saya akan rase sayu.....terkenangkan julai yang banyak memori pedih untuk saya & suami. Sejujurnya, walaupan setelah 2 tahun zaraa pergi saya masih lagi curi2 melihat gambarnya..mengimbas kenangan tatkala menjaganya d wad... Dalam setiap doa saya panjatkan kesyukuran kerana Dia memilih saya untuk mengandung & melahirkan bidadari syurga secantik zaraa batrisya..
Dia juga makbulkan doa saya dengan  hadirkan zaraa dalam mimpi beberapa hari sebelum menjelang 13.07. (Hari lahir Zaraa) Saya mimpikan zaraa sedang menyuap kek hari lahirnya ....mungkin secara kebetulan saya mimpikan arwah kerana sarat merinduinya ...waulahualam. Wajahnya iras Aufaa cuma bezanya rambut Zaraa sedikit ikal ....



Puteri keduaku.....Aufaa Hannah....
Sekarang usianya semakin menginjak 9 bulan.... masih menyusu badan... dan aktif dari hari kesehari..Kalau dulu saya gigih menyalin resipi dari blog kawan2.(npk sgt xreti msk kan...nyeh3)..sekarang saya gandakan  kerajinan untuk menyalin resipi berkhasiat untuk aufaa pula..Rutin harian pun bertukar, seawal subuhi saya bangun untuk memasak & menyiapkan kelengkapan untuk adik kecik..5 hari seminggu .. seawal jam 6-6.30 saya pastikan kami 2 beranak keluar dari rumah. menghantar aufaa ke rumah pengasuh dan saya ke tempat kerja. Pada mulanya rutin inilah yang buat saya rasa penat, bertambah stress dgn urusan kerja, bos & bla bla bla...Ada masanya saya merasakan 24jam sehari xcukup untuk saya...hihi.Tapi lama kelamaan rutin inilah yang buat saya seronok & bersyukur kerana Allah swt beri kesempatan sekali lagi untuk saya menjaga & membesarkan zuriat sendiri. Hilang segala penat bila melihat muka girang anak bila disuapkan masakan air tangan sendiri..


 Suka senyum gitu ...walaupun gigi baru tumbuh sebatang



 Bile kena buli makcunya....sadiskan?? hihihi


tidur lasak xpdn dgn kecik....xmao tidur kat babycot dah....dah tidur sekatil ngan mama & abah


Amacamm...rugged x kak ton?? hehehe

Yang ni mcm xkena ngan entry ni....xpelah sharing is lovely rite?  ....

xoxo
Al Fatihah buat yang telah pergi mendahuli kita...

Tuesday, 23 April 2013

Assalamualaikum w.b.t





Fuhhhh...
Sekian lma xupdate...nk taip entry ni pn dok tkebil2 cari ayat...
diari yg xserupa diari dah..hehehe

Cepatnya mse blalu...
Rutin harianku  pn dah b'ubah 100% semenjak kehadiran si kecik. 
Suami + anak + kerja + rumah. 
pertambahan dlm menguruskan anak sorang je punn kann...overr la plk. hehehe.
 Ada masanya bila terasa penat ringan je mulut mengeluh & mbebel. 
Ya Rahman, ampuni aku.....sungguh aku mudah lupakan nikmat yg Engkau hadirkn buatku...
Then, tarik nafas dalam2..wake up! jgn mengeluh....istigfar....



yang pasti, 30.04.13 ni usia adik 6 bln dahh .. dah bole mamamm..kan kan kann..
dengan semangat yang jitu (la sgt), 
akhirnya aku jumpa buku ni... 


 (wahai anakku aufaa hannah....inilah bukti betapa gigihnya mama nk memasak utkmu...huhu)
 


syukur Alhamdulillah....
 incik suami telahpun selamat kembali dari operasi daulat di Lahad Datu...
selama hampir 1 bulan berpisah...
tiada yang lebih bermakna melihat insan tersayang berada didepan mata. 





 Ok, tu je.
byk cerita nk share tapi kna hold dulu ye.....
xsempat nak taip panjang lebar....
nak  jemput si kecik ni kt rumah pengasuh..



 wassalam.... 
 









 

Thursday, 24 January 2013

90 hari .......


Secara rasminya cuti 90 hari mama akan berakhir pada 27.01.2013..
Aishhh......
cepatnya masa berlalu padahal 
rasanya baru semalam masuk wad.. hehehe

Adik pun akan menginjak ke usia 3bulan pada 30. januari  ni.
Sekarang adik dah pandai hisap jari. Sedar-sedar je sarung tangan  lenjun dikerjakannya.

Nak tinggalkan adik bersama pengasuh nilah buat mama gundah gulana selama beberapa hari.
 Dan yang paling menggusarkan, sampai ke hari ni adik menolak untuk menyusu menggunakan botol. Bermacam-macam puting mama belikan untuk pujuk adik.
Tapi hasilnya, raungan adik yang berkumandang ..........

Dalam beberapa hari cuti yang masih berbaki ni,
In Shaa Allah mama akan cekalkan hati.... 
(kerana bila adik nangis, mama pasti join nangis sekali, huhu)
nak pujuk adik sedaya upaya menyusu melalui botol.
Disamping itu, mama sedaya upaya memastikan stok ebm  untuk adik cukup
bila mama mula bertugas nanti,

Auntie2 diluar sana, doakan 'kejayaan' kami k..


ralitt isap jari ....



"febret time adik....mandiii


mucuk-mucuk adik ...




Al Fatihah untuk kakak....
Zaraa Batrisya Zulfadzly....
"kakak tetap selama-lamanya dihati kami"

Monday, 12 November 2012

Wajah kesayangan hamba......



Aufaa Hannah di hari kesebelas....
Siangnya asik tido...tido..tido..
Dan malamnya berjaga.... alahaii...... 

Alhamdulillah..
xsusah untuk jg Aufaa...
merengeknye bila nak susu & bila pampersnya basah..

Semoga Aufaa membesar dengan sihat...
Aamiin Ya Rabal Alaminn.


Mama sayang Zaraa & Aufaa

Thursday, 8 November 2012

Puteri kedua



Alhamdulillah...

Allah s.w.t hadirkan si kecil ini pada tanggal 
30.10.2012 (selasa) (38w5d)
jam 04.15 petang




Aufaa Hannah binti Zulfadzly
lahir dgn berat 2.98 kg


"Semoga Aufaa membesar dengan sihat serta
menjadi anak yang solehah kepada mama & abah
Aamiin Ya Rabal Alaminn"

Al Fatihah buat Zaraa Batrisya


Monday, 22 October 2012

Alhamdulillah....37 minggu


Alhamdulillah.....
Dalam susah payah mengharung segala dugaan & ujian....
 syukur akhirnya sampai juga  mama dan adik  minggu ke-37. 

Dalam menempuh trimester ketiga ni, sejujurnya terlalu banyak rasa malas. 
Malas nak pergi kerja,
Malas nak bangun dari katil, 
malas nak memasak, 
malas nak mengemas, 
malas nak laundry.
teruk benar kemalasan kali ini. ..

Kadang terdetik dalam hati alangkah seronoknya jika ada maid atau bibik kan :

Mintak-mintak adik xde ekot 'peel' malass mama ye syg.... :p :p
minggu ke 37

Alhamdulillah....last cek-up di pakar,
kepala adik dah masuk laluan...
berat (estimate) 3.22kg 
Doc tegur perut mama pn dah cm jatuh.... 
so stdby je anytime adik akan kluar...


Setiap kali lepas solat mama doakan kesejahteraan bidadari syurga mama diSana...
mama doakan kesihatan adik dalam rahim mama,
Mama doakan semoga Allah s.w.t makbulkn doa & impian rakan-rakan  mama yang sedang menunggu rezeki zuriat dari Allah taala..

Semoga kita beroleh rahmat  & keberkatan dariNya....
Aamiin Ya Rabal Alaminn